In actie voor jou bekleed ook de functie aandachtfunctionaris huishoudelijk geweld en kindermishandeling/ zorg en draag ik bij aan een werkklimaat waarin professionals durven, kunnen en willen handelen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ik draag zorg voor implementatie, hanteren en borgen van de Meldcode, zodat huiselijk geweld en kindermishandeling in een zo vroeg mogelijk stadium worden gesignaleerd, er snel hulp geboden wordt en het geweld of de onveiligheid stopt. In mijn ervaring heb ik veel kennis opgedaan over de verschillende aspecten van huiselijk geweld en kindermishandeling, achtergronden huiselijk geweld/kindermishandeling, signalen en gevolgen. Daarnaast heb ik kennis over de meldcode en weet ik te handelen volgens de stappen van de meldcode waar geldende wettelijke en juridische kaders behoren. Kom je er zelf niet uit. Heb je informatie nodig in wat ik hierin kan betekenen of heb je advies en begeleiding nodig waaronder de regie overnemen mocht dit gewenst zijn, neem dan gerust contact op. > Gediplomeerd en geregistreerd aandachtfunctionaris > Kan middelen doeltreffend en effectief in zetten.

De meldcode richt zich op alle vormen van huishoudelijk geweld

Kindermishandeling, (ex) partner geweld, Ouderenmishandeling, Oudermishandeling, Eer gerelateerde geweld, Huwelijksdwang en achterlating, vrouwelijke genitale verminking.

De verplichting van de meldcode geldt voor de volgende sectoren

Gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, gemeente, justitie

Wat is huishoudelijk geweld

Weet je dat 9% van de Nederlandse bevolking slachtoffer was van huishoudelijk geweld. In bijna 75% van de gevallen van ernstig huishoudelijk geweld gaat het om lichamelijk geweld (65%) en seksueel geweld (86%). Uit eerdere onderzoek kwam naar voren dat 45% van alle vrouwen en mannen tussen de achttien en zeventig jaar ooit slachtoffer was van huiselijk geweld, als kind, partner of ouder. Daarvan was 10% wekelijks slachtoffer. 10% is aangeraakt met ongewenste seksuele bedoelingen, 8% is gedwongen tot seksuele handelingen en 4% verkracht. 

 

Wat zijn de gevolgen

Huishoudelijk geweld kan tot ernstige problemen leiden, zowel op korte als op langere termijn. 

De gevolgen kunnen lichamelijk, psychisch, sociaal en economisch zijn. Bijvoorbeeld een verhoogd risico op lichamelijke en psychische ziekten, trauma, verslaving, depressie, suïcidaliteit, eetproblemen, automutilatie en psychosomatische klachten.

Daarnaast kan je ook slachtoffer zijn van ouderverstoting.

 

Wat is ouderverstoting?          

In deze situatie is meestal één ouder en in sommige gevallen beide ouders, in staat kinderen opzettelijk op te zetten tegen de andere ouder. Omdat hier dan sprake is van sterke manipulatie, vorm van narcisme en geestelijke mishandeling. Dit is vaak te herkennen in dat kinderen eenzelfde taal spreken van de ouder die de kinderen opzet tegen andere ouder. Schadelijke gevolgen hier zijn dat deze kinderen het gevoel van de gefrustreerde ouder opgelegd krijgen zodanig dat het hun eigen gevoel wordt, de andere ouder en mensen/ naasten om die persoon heen worden verstoten door de kinderen, kinderen worden ingezet om het werk van de manipulatieve ouder voort te zetten, de ander te isoleren van omstanders. In hun oren worden dagelijks ingefluisterd dat de andere ouder of diens omgeving de ander ouder pijn heeft gedaan. Dit is een ernstige vorm van kindermishandeling. Er ontstaat heel veel verwarring bij deze kinderen. Kinderen vormen de mening van de boze ouder hun eigen wereld wordt ongevraagd ingekleurd. Bekend is dat deze kinderen later vaker bij behandelinstellingen terecht komen voor psychiatrische hulp.

 

Wil je meer over ouderverstoting weten? Bekijk mijn linkend. Binnenkort gaat mijn postcast van start waar deze gesprekken regelmatig in voorbij komen.